9.12.2010 г.

Екопътека "Боженци" - Дряновски манастир

Пътеката започва от с. Боженци. Около 15 минути се върви по асфалтовия път Боженци – Габрово. Отбива се вдясно при спа-комплекс “Божена”. Пътеката минава източно от с. Трапезковци и се изкачва по хребета, подсичайки “Черни връх” (779,4 м.н.в.), който се намира в източна посока. Минава се по хребета. На запад в долината се намира с. Цвятковци. По горски път, идващ от с. Кметовци и с. Съботковци се подсича връх “Могилата” (711,2 м.н.в.) и в северна посока се излиза на  “Ловната чешма”. 
            
До чешмата е построена дървена беседка и е оформен кът за отдих. Трасето продължава по горски пътеки източно от вр. “Трите чукара” (665,1 м.н.в.) и излиза на “Голямата Бочуковска поляна”. Следва 10 – 15 минутно изкачване до възвишение с красив изглед към Балкана. Следва спускане около 20 минути в дълбоко дере, след което пътеката се изкачва и се пресича път Царева ливада – Габрово. Влиза се в с. Горни Върпища. Преминавайки през селото по асфалтов път се минава край малък параклис, място, където може да се отдъхне. По полски път със сливова градина се излиза в източната част на с. Долни Върпища. Районът е карстов и има много големи и малки пещери, от където и селата носят имената си – намират се над пещери (върху пещта).         
По красива горска пътека с голямо растително разнообразие за около 30 минути се достига до крепостта “Боруна”. Крепостта е съществувала от античността (V – VІ век), по времето на Юстиниан, до края на Втората Българска държава. Разкрити са жилищни помещения, кула-водохранилище, част от крепостна стена, вход на крепостта. 
От крепостта се тръгва в северо-източна посока по горска пътека и се достига скалата “Боруна”. Тук е изградена дървена беседка, а от двете обзорни площадки се окрива панорамна гледка към Дряновски манастир и каньоните на р. Дряновска и р. Андъка. От площадките се тръгва в западна посока и след 10 минути по ръба на скалите се стига до каменни стълби, които се спускат до пещерата “Бачо Киро”. В непосредствена близост се намира и Дряновски манастир.
        post image    
Еко пътеката “Боженци – Дряновски манастир” е обозначена с табелки и с бяло-зелена маркировка. Преминава се за около 4,5 часа. Пътеката е лека и приятна без големи изкачвания. Тук любителят на природата може да срещне диви горски животни (заек, елен, сърна, диво прасе, язовец, таралеж, костенурка), голямо разнообразие на гъби и растителни видове (дъб, бряст, габър, дива череша, липа, акация, трепетлика).

0 коментара:

Публикуване на коментар