10.12.2010 г.

Екопътека "Марков-Раюв камък"

Еко-пътеката „Марков-Раюв камък” започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена- Твърдица. По желание до началото й може да се стигне с превоз. Маршрутът продължава в изкачване на планински рид покрай природната забележителност „Марков камък”. Легендата разказва , че този скален къс е бил хвърлен от Крали Марко / български митичен герой/ по турска потеря, водеща български моми завързани на синджир.

По-нататък еко-пътеката преминава над скални откоси от където се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с местния първенец- връх Чумерна /1536 м./. С достигането на платото на планинския рид, човек остава изумен от причудливата природа- мъхове, скали с формата на игли, костенурки и корита, всичко това в красива дъбова и габарова гора. По желание може да се организира пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън.

В края на платото е друга природна забележителност- „Раюв камък”. Представлява 20-мертов скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир „Йовковци”. За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на опитни инструктори можете да се спуснате с алпийски рапел в подножието на скалата.

Маршрутът продължава със спускане от планинския рид, преминавайки през махала Шумка до достигане на асфалтов път. Вървейки по криволичичещият към град Елена път се открива гледка към северния склон на Еленската котловина, където може да се види старото Климатично училище. Преминава се през махалите Горни Геновци и Мирославци. И сякаш неусетно се завръщате в град Елена.

0 коментара:

Публикуване на коментар